Flexible content

Flexible content

Kérjen szakmai csapatunktól részletes, mélyreható elemzést webáruháza teljesítményéről, használhatóságáról és arról, miként javíthatók webshopja üzleti eredményei!

Mi az a UX audit és miként segíti a webáruházakat?

A webáruházak használhatósága remekül mérhető és bármilyen más értékesítési csatornánál jobban optimalizálható.

Egy komoly üzleti értékkel bíró website természetes életciklusának része a folyamatos optimalizálás, a felhasználói élmény és a konverzió javítása. Kiváltképp igaz ez az e-kereskedelemre, ahol a webáruházak ergonómiai és tartalmi optimalizálása gyors és jól forintosítható eredményekkel jár.

Valamennyien otthagyjuk a digitális ujjlenyomatunkat minden oldalletöltés, kattintás vagy vásárlás alkalmával, ezek pedig részletes adatok formájában elemezhetők. A felhasználói szokások kiértékelése és az ebből származó javaslatok abban segítenek, hogy kiszűrjük a fájdalompontokat, azokat a helyzeteket ahol a felhasználó elbizonytalanodik, megakad, esetleg elhagyja a vásárlási kedve, illetve hogy megtudjuk, milyen ergonómiai vagy funkcionális átalakításokkal tudunk több bevételre szert tenni. Lássuk, hogyan készül és mit tartalmaz a UX (user experience) audit!

A UX felmérés menete, szakmai lépései

Előkészítés, hipotézisek felállítása

Első lépésben megismerkedünk a vizsgálat alá vont webáruházzal, interjúkat készítünk a webshop működtetésében érintett stakeholder-ekkel, megismerjük az üzleti célokat és a konkurenciát. Ezzel párhuzamosan beépítjük a webshopba az analitikai szoftvereket (Hotjar hőtérképes követőkód beillesztése és a Hotjar fiók paraméterezése; ellenőrizzük, hogy a Google Analytics megfelelően van-e beállítva, illetve testre szabjuk a célkonverziókat).

Adatgyűjtés, mérési időszak

Az adatgyűjtés időszaka attól függ, hogy a webáruház milyen forgalommal rendelkezik. Míg a forgalomelemzés hosszú távú trend adatokat igényel, a hőtérképes elemzéshez szükséges adatmennyiség akár néhány nap vagy 1 hét alatt is összegyűlhet releváns mennyiségű látogató esetén. A követőkódok beállítása után általában 1-2 hét adatgyűjtési időszakkal célszerű számolni.

A Magento funkcionális arzenálja

Az érdeklődéstől a vásárlásig

A Magento rendelkezik azokkal az előre lefejlesztett funkciókkal, amelyek a böngészéstől, a regisztráción át a kívánságlistára helyezésig, majd a vásárlásig végigkövetik az értékesítés életútját. Részletes termék-adatlapok, beépített kosár, pénztár, szállítási és fizetési módokkal paraméterezhető kosár, kívánságlista, korábbi rendelések visszakövetése – a sor hosszan folytatódik.

Fejlett-katalógus funkciók

Magento-alapú webáruházunkban szinte korlátlan számú paraméterre kereshetnek a felhasználók, és intelligens szűrési funkciókat is kialakíthatunk. A Magento-ban tetszőleges számban hozhatunk létre jellemzőhalmazokat, jellemzőket, illetve ezekre kapcsolódó különböző értékeket, amik mind a szűrést és navigációt segítik az alap kategóriarendszeren túl. Termékkínálatunkat a felhasználóink többféle elrendezésű layout-on tekinthetik meg, és az egyes termékeket összehasonlító oldalakon össze is vethetik egymással. Megmutathatjuk nekik, hogy azok, akik egy adott terméket megvettek, jellemzően mi minden mást vásároltak még, és látják a legutóbb megtekintett termékeik listáját. Az egyes termékkategóriáknak akár különböző design-nal megjelenő kategóriaoldalakat is fejleszthetünk.

Számos terméktípus kezelése

Különböző értékesítési stratégiák más-más terméktípusok kezelését igénylik. A Magento igen széles beépített terméktípus-variációkkal rendelkezik, ahol az egyszerű termékeken túl megtaláljuk többek között például a konfigurálható termékeket (olyan termék, amelynek különböző, előre jól definiálható jellemzőiből tud választani a felhasználó). A rendszer része a kötegelt terméktípus, ahol a vevő választhatja meg, mely résztermékekből álljon össze a végleges termék. Képes a rendszer több különböző formátumban kapható csoportos termékek kezelésére, vagy éppen letölthető termékek kezelésére, amelyek fizikailag nem, csak digitálisan léteznek. (pl. videó, szoftver, e-book, elektronikus kiadvány). És a Magento-ban léteznek virtuális termékek is, amelyek nem kézzelfoghatók és le sem tölthetők (például előfizetési díj, licensz kódok, stb.)

Vásárlói csoportok

A Magento-ban létre tudunk hozni olyan speciális vásárlói csoportokat, akik bejelentkezés után más és más árakat, termékinformációkat vagy akár teljesen egyedi termékportfóliot látnak. Így webáruházunkban eltérő kínálatot tudunk biztosítani az egyedi célcsoportjaink számára. Az egyes vásárlói csoportokra árkedvezményeket, láthatóságot és egyedi funkciókat tudunk targetálni, segítségükkel célszegmenseket állíthatunk fel webáruházunkban.

Promóciók és kuponok

A Magento-ban meglepően sok lehetőségünk van különböző akciók, egyedi termékajánlatok, termékkapcsolások létrehozására, a szoftver kedvezmények és promóciós lehetőségek széles tárházát biztosítja. A különböző kedvezményre jogositó kuponok és ajándékkuponok kialakítása és online beváltása éppúgy támogatott, mint az ajándékküldés kialakítása vagy az előre időzített leárazások paraméterezése. A Magento nagy erőssége a katalógus és kosár-árszabályok kezelése, amelyek révén teljesen egyedire szabott logikai feltételek alapján tudunk akciókat, árkedvezményeket létrehozni. Minden kedvezmény típusra érvényes, hogy alkalmazható egy termékre, egy vagy több termékcsoportra, vásárlói csoportra vagy akár az összes termékre. Emellett az akciós időszakok kezdete és vége, mennyiségi limitek is szabadon változtathatók.

Multi Store network

Ha Magento motoron hozunk létre online áruházat, későbbi webshopjainkat is egyazon admin felületről tudjuk kezelni. A Magento lehetővé teszi, hogy több, egymástól akár teljesen különböző kinézetű és termékkínálattal rendelkező webshopot ugyanarról a kezelőfelületről tartsunk karban. Egy Magento webáruház installáción belül tetszőleges számú website alakítható ki, azokon belül pedig más-más valutával és nyelvi állományokkal dolgozó boltnézeteket állíthatunk fel. Magyarán a Magento több mint egy webáruház motor, egyazon installáció egy komplett e-kereskedelmi portálhálózat alapját tudja képezni.

Beépített statisztikák

A Magento-ban pontosan látjuk, hogy kik a visszatérő vásárlóink, ki milyen terméket mentett el a kedvencei közé és hogy egyes vásárlói csoportok milyen termékjellemzők után érdeklődnek. Ez minden eddiginél intelligensebb targetálást és follow-up marketinget tesz lehetővé.

Tartalomkezelés

A Magento adminisztrációs felületéről nemcsak a termékeinket és az értékesítési folyamatot tudjuk irányítani, de akár szöveges tartalmakat, belső microsite-okat is létre tudunk hozni pár kattintással. Emellett egy okos widget-rendszer segítségével lehetőségünk van olyan kiajánlók, dinamikus dobozok szerkesztésére, ami a vásárlókat a megfelelő termékkategóriák felé irányítják. A Magento beépített CMS funkcióval tehát egy fejlett tartalmi portált is kapunk.

Többszáz e-kereskedelmi projekt tapasztalata

Többszáz e-kereskedelmi projekt tapasztalata

Csapatunk az egyik legnagyobb kapacitású UX/UI stúdió, emellett több mint egy évtizede foglalkozunk webáruházak fejlesztésével. Közepes és nagyvállalatokat segítünk a digitális transzformációban. Hisszük, hogy bármilyen webáruházat hatékonyan tudunk segíteni a jobb üzleti eredmények elérésében.

Hőtérképes elemzés

Hőtérképes elemzés

Az átvilágítás első lépése a hőtérképes elemzés, amely során a felhasználók szokásait vizsgáljuk (mozgások, görgetések, kattintások). Ezáltal pontos képet kapunk arról, hogy a felhasználóink milyen módon navigálnak az oldalunkon, mi az amit nehezen használnak és potenciálisan hol veszítjük el őket.

Forgalomanalitika

Forgalomanalitika

A forgalomanalitika jellemzően Google Analytics adatelemzésen alapszik. A globális mutatók és teljesítmény értékelésén túl mélyíti a felhasználók viselkedésének megértését. Az egyes oldaltípusok átvilágítása során a hőtérkép tapasztalatai jól összevethetők a forgalmi statisztikákkal, megmutatja az egyes layout-ok minőségi indikátorait.

Funkcionális tesztelés

Funkcionális tesztelés

Az audit részét képezi egy átfogó funkcionális tesztelés, amelyet a QA csapatunk végez. Szűz szemmel végignézzük, kipróbáljuk a vásárlási folyamatokat a konverziót negatívan befolyásoló működési anomáliákat vagy javítandó műveleteket keresve. Ezek tapasztalatai is beépülnek az egyes oldaltípusok teljesítményét értékelő elemzésbe.

SEO és performancia audit

SEO és performancia audit

A webáruház sebessége jelentősen kihat a felhasználói élményre és a konverzióra, a keresőoptimalizáltság pedig a webshop potenciális jövedelmezőségére. Így - annak ellenére, hogy a UX audit elsősorban nem technikai jellegű átvilágítás - az elemzés részét képezi egy látlelet a legfontosabb performancia és SEO indikátorokról is.

Mit tartalmaz a UX audit jelentés?

A vizsgált portál komplexitásától és az elemzés alá vont oldaltípusok számától függően egy 30-60 oldalas dokumentumot készítünk, amely layout-onként ismerteti a fő megállapításokat,hibákat és kiaknázható ergonómiai lehetőségeket. A dokumentum konkrét módosítási vagy funkcionális javaslatokkal szolgál a feltárt problémákra, emellett elemzi a webáruház teljesítményét. Tartalmaz továbbá egy SEO látleletet és performancia értékelést is. A UX audit konkrét lépéseket jelöl ki tehát, amelyeket aztán bármilyen design és fejlesztő csapat meg tud valósítani. Az eredményeket személyesen is prezentáljuk és szívesen segítünk a konverzió optimalizálást célzó backlog összeállításában is.

Kiknek és mikor ajánljuk a UX elemzési szolgáltatásunkat?

  • Olyan webáruházak számára, akik már releváns piaci penetrációval és forgalommal rendelkeznek és szeretnék üzleti teljesítményüket javítani, vagy független szakértői véleményt szeretnének a webshop állapotáról.
  • Megújítás előtt álló webáruházak számára, ahol az újratervezéséhez vagy a funkcionális tervezéshez az adatokon alapuló kutatás még a UX/UI tervezés előtt a projekt bemeneti anyagaként tud szolgálni.
  • Olyan webshopok számára, amelyek romló konverzióval rendelkeznek, nehezen magyarázható csökkenő eladásokat produkálnak, és felmerül a gyanú, hogy a nem kielégítő üzleti eredményeknek usability okai (is) vannak.

A Magento előnyei

Nyílt forráskód

Nyílt forráskód

A Magento nyílt-forráskódú, azaz ingyenesen elérhető, szabadon felhasználható és bárki által továbbfejleszthető. Az open source technológiák jelentősége az informatikában egyre nagyobb, használatuk egyik egyértelmű előnye a költséghatékonyság és a szállítófüggetlenség. Továbbfejlesztése és a technológia ismerete nincsen egyetlen fejlesztő céghez kötve.

Funkcionális gazdagság, modularitás

Funkcionális gazdagság, modularitás

A Magento rengeteg beépített funkcióval rendelkezik, amelyhez foghatót nulláról felépítve csak több tízmillió forintos beruházással lehetne kifejleszteni és amivel semmilyen egyedi fejlesztésű webshopmotor nem tudja felvenni a versenyt. Moduláris architektúrával rendelkezik, így ha a Magento alapfunkcionalitásán túlmutató igény merül fel, az megoldható egyedileg fejlesztett vagy vásárolt modulok implementációjával.

Fejlesztői ökoszisztéma

Fejlesztői ökoszisztéma

Ha komoly e-kereskedelmi portált fejlesztünk, akkor célszerű olyan rendszert létrehozni, ami nem avul el, folyamatos karbantartást élvez és több év múlva is megállja a helyét. Ebben a Magento verhetetlen; minden más webshop motornál jelentősebb fejlesztői piaca van. A nemzetközi fejlesztő közösség a legfrissebb trendeknek megfelelően fejleszti az alaprendszert és ad ki hozzá frissítéseket.

Elterjedt, nagyvállalati szintű termék

Elterjedt, nagyvállalati szintű termék

Piaci dominanciája és kiforrottsága révén a Magento gyakori választás nagyvállalati környezetben. Bevezetésével tehát olyan technológiára helyezzük webáruházunkat, ami komoly elvárásoknak felel meg, amely köré iparági szabványok épültek ki és amely rendre megfelelő minősítést kap a multinacionális cégek kódminőségi, biztonsági és funkcionális auditjain.